úterý 30. prosince 2008

Technická a fundamentální analýza

Proč technická analýza?
Jistě jste již někdy četli ekonomické zprávy typu: „Cena ropy na historickém maximu, odborníci předpokládají její další růst.“ Nebo: „Analytická společnost doporučuje nakupovat akcie XXX. Případně „Předpokládáme že euro vůči dolaru ještě poroste.“ Jak to vědí?

Fundamentální analýza.
Podívejme se, jak to ti odborníci dělají. Například ropa. Vezmeme v úvahu množství vytěžené ropy, stav zásob, spotřebu v posledním období, politickou situaci na blízkém východě, či ve Venezuele. Přidáme-li k tomu bouřlivý hospodářskou krizi s exponenciálně klesající poptávkou, dojdeme k závěru, že cena ropy bude asi klesat. Nebo akcie. Zjistíme si velikost základního jmění, zisk za poslední období, tržní kapitalizaci, počet vydaných akcií, tržby, zisk na akcii, P/E, rentabilitu vlastního jmění, rentabilitu aktiv, výši dividend, dividendový výnos, zadluženost vlastního jmění, běžnou likviditu atd. Ze všech těchto údajů usoudíme zda je současná cena akcie podhodnocená nebo přehodnocená, zda bude dále růst či klesat. Říká se tomu fundamentální analýza. Každý trh používá své vlastní ukazatele a je dost složité získat všechny informace a správně je vyhodnotit. Použijeme teorii nabídky a poptávky, která tvrdí: Když nabídka převyšuje poptávku cena klesá, když poptávka převyšuje nabídku cena roste.

Technická analýza.
Existuje ještě jiný způsob jak určit pravděpodobný cenový vývoj. Říká se tomu technická analýza. Již obchodníci s rýží v 17 století v Japonsku zjistili, že když si budou poznamenávat velikost ceny v pravidelných intervalech (svíčkový graf), mohou na základě této posloupnosti odhadnout budoucí vývoj ceny.

Technická analýza zkoumá časové cenové řady, hledá v grafech charakteristické znaky, a na tomto základě se snaží odhadnout budoucí vývoj. Pracuje s hodnotami: otvírací cena (open), maximální cena (high), minimální cena (low), zavírací cena (close), objem obchodování (volume), otevřený zájem (open interest). Používá pojmy jako: odpor (resistance), podpora (support), trend, trendový kanál, trojúhelník (triangle), vlajka (flag), hlava a ramena (head and shoulders), šálek s ouškem (cup with handle), indikátory (MACD, DMI, parabolic SAR), oscilátory (RSI, Stoch, CCI), klouzavé průměry, svíčkové grafy, Elliotovy vlny, Fibbonacciho čísla a mnoho dalších zajímavých věcí.

Technická analýza vychází ze tří předpokladů. Prvním je tvrzení, že všechny dostupné informace jsou v ceně již zahrnuty. To znamená, že všechny informace fundamentální, politické, ekonomické a jakékoliv jiné již cena zahrnuje. Nemusíme tedy zkoumat nic jiného než cenu. Druhým předpokladem je, že cena v grafu vytváří charakteristické tvary z kterých se dá odvodit budoucí vývoj. Třetím předpokladem je, že historie se opakuje. Například když vidíme v grafu rostoucí trend, máme za to že cena nadále poroste, neboť tomu tak bylo i v minulosti.

Podíváme-li se na cenové grafy z časového hlediska, zjistíme, že nezáleží na tom, zda používáme týdenní, denní, hodinová, či minutová data. Ve všech najdeme stejné grafické tvary. Nezáleží ani na kterém trhu se pohybujeme. Všechny cenové grafy vypadají víceméně stejně. Když umíme graf dobře přečíst a najdeme v něm nám známý tvar, můžeme směle odhadnout budoucí vývoj, ať už se jedná o cenu akcie, ropy, nebo kurzu měny.

Výhody a nevýhody.
Fundamentální analýza vyžaduje hodně znalostí, je náročná na informace. Je obtížně použitelná pro krátkodobé obchodování, dává však dobrý odhad cenového vývoje v delším časovém období. Výhodou technické analýzy je jednoduchost a univerzálnost. Lze ji aplikovat na krátkodobé i dlouhodobé grafy. Nevýhodou je, že dost záleží na našich zkušenostech. Zjednodušeně se dá říci, že technická analýza analyzuje co se děje, zatímco fundamentální analyzuje proč se to děje.

Protože principy technické analýzy jsou poměrně jednoduché a univerzálně platné, nepotřebujeme mít vysokoškolské ekonomické vzdělání abychom prováděli hlubokou fundamentální analýzu. Graf je prostě graf a nezáleží jestli zobrazuje cenový pohyb za poslední týden, nebo za tři roky. Nezáleží ani zda jde o akciový, komoditní nebo finanční trh. Pojmy jako podpora, odpor, trend, trendový kanál, grafické formace lze najít v každém cenovém grafu, takže se dá zjednodušeně prohlásit, že technická analýza je jediné co potřebujeme k obchodování.

Žádné komentáře:

Okomentovat